• Hoe wordt jullie kokosolie verkregen?

  Over Kokosolie

  Een kokosnoot is het fruit van de Kokospalm, die 20 – 30 m hoog wordt. Op de kokosplantages worden nauwelijks chemische stoffen zoals pesticides, herbiciden of kunstmatige meststoffen toegepast. De olie van de noten (eigenlijk fruit) wordt voor vele toepassingen gebruikt.

   

  “Virgin kokosolie”

  Sommige kokosolie krijgt het label “Virgin olie”. Dit is de olie die meestal geen bewerking heeft ondergaan. De Virgin olie wordt verkregen door mechanische persing van het vruchtvlees gevolgd door centrifugering, wat resulteert in een heldere naar kokos geurende en smakende olie. In tegenstelling tot olijfolie, is er geen internationale industriestandaard voor de betekenis van de naam “Virgin Kokosolie”. In de meeste gevallen is het een olie die niet is gebleekt, ontgeurd of geraffineerd. Een “organic” (”biologisch”) label garandeert niet dat er sprake is van een natuurlijke, ongeraffineerde olie.

  Na het oogsten van de kokosnoten en het verwijderen van de harde bast, wordt het witte vruchtvlees gebroken, gedroogd en vervolgens geperst. Dit leidt tot twee producten, namelijk gedroogde kokos en ruwe kokosolie (pure coconut oil).

  Het persen kan op twee manieren gedaan worden, namelijk door wel of geen warmte toe te voegen. Koudgeperst betekent dat bij het persen van het kokosvlees geen warmte wordt toegevoegd. Hierdoor blijven de eigenschappen van de olie, zoals geur en smaak, onveranderd. Door aan het persen warmte toe te voegen, kan meer olie uit kokos worden gewonnen.

   

  Geraffineerde kokosolie

  Geraffineerde kokosolie kan worden verkregen door een “droog” of “nat” verwerkingsproces. De keuze voor de beste raffinage methode wordt bepaald door eerst een analyse van de kokosnoten te maken.

  Bij het droge proces wordt het vruchtvlees gedroogd (zogenaamde Kopra). Deze Kopra wordt daarna geperst of met chemicaliën behandeld om de olie te onttrekken. Deze “ruwe” olie is niet geschikt voor consumptie vanwege allerlei verontreinigingen die aanwezig zijn. Daarom wordt de olie verder verhit en gefilterd met als resultaat een ontkleurde, ontgeurde en gebleekte olie die wel geschikt is voor consumptie.

  Bij het natte proces worden verse kokosnoten verwerkt om een emulsie te verkrijgen van olie en water. Deze emulsie kan daarna worden bewerkt door het gebruik van o.a. zuren, zouten, verhitting, enzymen of elektrolyse. Door centrifuge worden daarna de componenten gescheiden. Ook deze wijze van raffinage geeft een ontkleurde, ontgeurde en gebleekte olie.

   

  Over het algemeen wordt het droge raffinageproces meer gebruikt.

   

  Het land van herkomst kan per partij verschillen; de kokospalmen komen voor in alle tropische regio’s.

   

  Oliën zijn vloeibaar op kamertemperatuur; kokosolie is vloeibaar in de warme landen waar kokosnoten oorspronkelijk vandaan komen. In ons klimaat heeft kokosolie echter een vaste vorm en wordt zacht tot vloeibaar boven de 18 – 25 °C.

   

  Kokosolie is erg geschikt om te frituren, te wokken en te bakken. Daarnaast kan het gebruikt worden voor een massage of toegevoegd worden aan een warm bad.

   

  Voor verdere algemene informatie over kokosolie:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kokosolie

   

  Voor medisch georiënteerde informatie (in het Engels):

  http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1092-COCONUT%20OIL.aspx?activeIngredientId=1092&activeIngredientName=COCONUT%20OIL

   

  Voor uitleg over types en classificaties (in het Engels, commerciële organisatie):

  http://virginoildecococreme.com/types-classifications-of-coconut-oils/

   

  Voor een uitleg over de productie van olie (in het Engels, Filipijnse overheid):

  http://pca.da.gov.ph/pdf/techno/flour_vco.pd

 • Waar komt jullie kokosolie vandaan?

  Kwaliteit staat bij ons voorop, wij selecteren daarom oogst en niet land afhankelijk.

 • Waar zijn onze producten te koop?

  Onze producten zijn te koop via diverse retailers in het gehele land. Helaas hebben wij (nog) geen webshop.

 • Hoeveel calorieën zitten er in mijn product?

  Per product staat op de site aangeven wat de voedingswaarden zijn. Heb je een product wat wij tijdelijk niet meer voeren, door bv seizoensinvloeden, laat het dan even weten. We sturen het je dan toe.